Брус добре зарекомендував себе в будівництві лазень завдяки оптимальному поєднанню вартості та експлуатаційних характеристик. Цей матеріал представлений великим різновидом, тому важливо вибрати варіант, який прослужить довгі роки та створить сприятливий мікроклімат в приміщенні. У нашій статті Ви дізнаєтеся, з якого дерева краще будувати баню та яких розмірів має бути пиломатеріал.

Який брус для бані купити в Україні?

Під час зведення лазень та інших дерев'яних будівель, розрахованих на підвищену вологість, в Україні наступні види бруса:

  • Клеєний. Матеріал отримують шляхом склеювання ламелей, які попередньо піддаються сушці. Перевага клеєного бруса полягає в мінімальній усадці – 2%. Для цього виробники використовують дошки з різним напрямком річних кілець. Проте пиломатеріал не отримав широкого застосування при будівництві лазні. Будинки з бруса клеєного типу вимагають додаткової вентиляції та внутрішньої обробки, оскільки використовувані клейові матеріли розраховані на температуру до + 70°C. Ці витрати не виправдані з урахуванням досить високої вартості бруса;
  • Циліндровий. Це будматеріал з круглим перетином, отриманий в результаті механічної обробки. Готовий продукт має однаковий діаметр по всій довжині, гладку поверхню та циліндричну форму. Бані з бруса відрізняються чудовими естетичними властивостями, а в процесі усадки матеріал не розтріскується та зберігає первісну міцність. Виробництво такого бруса вимагає великих витрат, що позначається на ціні виробу. Тому циліндровий матеріал використовують для зведення тільки елітних лазень;
  • Профільований. Під цим матеріалом розуміють брус з квадратним або прямокутним перетином з гладкою та рівною поверхнею. У поздовжньої частини виробу передбачено шип та паз для міцного та щільного прилягання вінців. З'єднання профілів даним способом дозволяє домогтися гарної теплоізоляції та захисту від проникнення вологи зовні будівлі через міжвінцевий простір. У процесі природного сушіння будматеріал дає незначну усадку, а на виході забудовники отримують надійну та довговічну споруду. Завдяки цим властивостям та відносно невисокій вартості виробів, профільований брус є найбільш популярним варіантом для зведення лазні. Крім того, споруди з цього матеріалу мають привабливий зовнішній вигляд та стануть гарним доповненням прибудинкової території.

Тепер Ви знаєте, чи варто будувати баню з бруса та який саме матеріал підходить для цих цілей, але даної інформації ще недостатньо для початку будівництва.

Профільований брус для лазні: розміри

Довговічність та експлуатаційні властивості будівлі залежать не лише від виду деревини, але і її розмірів. Перш ніж брус для бані купити, потрібно відштовхуватися від умов експлуатації та сезону використання будівлі. Ці фактори визначають теплоізоляційні властивості стін та допустимий діапазон температур навколишнього середовища.

Брус профільований 140х90 мм

Матеріал даних габаритів оптимально підходить для зведення літніх лазень, незалежно від різновиду та кількості утеплювача. Стіна товщиною 9 см не захистить приміщення від лютих морозів. Більшість забудовників пропонують купити комплект бані з профільованого бруса, у якого вінці скріплені дерев'яними нагелями. Даний з'єднувальний елемент захистить зруб від викривлень під час природної сушки та експлуатації.

Брус малої товщини потрібний також у випадку, якщо проєктом передбачається зовнішнє облицювання цеглою або обробка за допомогою додаткового шару утеплювача.

Профільований брус 140х140 мм

Це універсальний матеріал для всесезонного відвідування лазні. Між вінцями зрубу для бані потрібно прокладати утеплювач товщиною від 150 мм. При виконанні цих вимог в приміщенні буде панувати сприятливий мікроклімат як в літню спеку, так і в зимові морози. Під час складання комплекту краще використовувати дерев'яні нагелі, щоб лазню не повело в процесі природної усушки.

Брус профільований 140х190 мм

Комплект бані з бруса даних розмірів підходить для цілорічного користування. За показниками теплопровідності деревина не поступається стінам із цегли товщиною 30 см. Профільований брус 140х190 мм краще вмощується завдяки великій вазі, а також менш схильний до викривлення по всіх осях в стінах. На такий брус для бані ціна вище, ніж на матеріали з меншими розмірами, але це компенсується довговічністю та надійністю споруд. Крім того, вироби підходять для будівництва лазні-будинку, розрахованого на постійне проживання. 140х190 мм – оптимальне рішення для північних регіонів та гірського клімату, а також для двоповерхових будівель.

Яка порода дерева краще для бані?

При виборі матеріалу потрібно знати не лише якої товщини брус для бані повинен бути, але й оптимальну породу дерева. Від цього фактора залежать показники вологості. У будівництві дерев'яних лазень чудово зарекомендували себе такі види:

  • Дуб. Має чудову міцність, стійкість до вологи, гниття та інші важливі для лазні параметри. Єдиний недолік – висока вартість. Тому дубовий брус зазвичай використовують для укладання нижніх вінців зрубу;
  • Сосна. Бюджетна порода дерева з високим вмістом смоли. Ця якість є одночасно перевагою та недоліком матеріалу. Плюс сосни, як і інших хвойних порід в тому, що смола захищає дерево від гниття та впливу вологи. Але при високих температурах рясно виділена смола погіршує мікроклімат в приміщенні та навіть може викликати опік. Для усунення цього недоліку можна обшити внутрішню частину стіни вагонки з листяних порід;
  • Ялина. Один з найбільш популярних матеріалів для складання комплекту бані з бруса. На рівні з сосною належить до хвойних порід дерев, але перевершує по теплопровідності завдяки більшому вмісту повітря та виглядає набагато привабливіше. Під час збірки зрубу не потрібен масивний фундамент, оскільки матеріал має невелику вагу. Попри свою легкість, матеріал відрізняється високою міцністю, а деформація при усадці є незначною. Ялина сприяє природній фільтрації в приміщенні, що дозволяє мінімізувати вогкість усередині будівлі. Для отримання довговічної споруди вибирайте карпатську ялину. Вона володіє чудовими властивостями завдяки зростанню в екстремальних умовах високогір'я;
  • Модрина. Матеріал належить до елітного сегмента. За ступенем міцності його можна порівняти з дубом, а при впливі вологи стає тільки міцнішим. Зважаючи на свою дорожнечу, модрина для бані здебільшого використовується для обробки парилень, а не всього приміщення цілком.

Будівництво бані з дерева вимагає знання багатьох нюансів. Найменші помилки можуть призвести до швидкого гниття матеріалу, нерівномірної усушки та порушення мікроклімату в приміщенні. В результаті Ваш похід в парильню стане справжньою каторгою, а не задоволенням. Щоб забезпечити собі максимально комфортне дозвілля та отримати будівлю на довгі роки, рекомендуємо купити зруб бані з бруса у компанії Wonder Wood. Наші фахівці використовують лише перевірені матеріали та дають гарантію на роботи. Будівництво здійснюється за готовими дизайн-проєктами з каталогу або новому ескізу, створеному з урахуванням всіх Ваших побажань.