Дедалі частіше люди обирають заміське житло, втомившись від постійного шуму у великому місті. Обравши локацію для будівництва, майбутні власники вирішують, які матеріали використати для будівництва, щоб дім був міцним та довготривалим, а життя в ньому - комфортним. Та це не єдина проблема, з якою стикаються люди, які вирішили завестися власним житлом.    Існує три варіанти при виборі житла: придбати новий готовий будинок, дім, де вже раніше мешкали люди, та побудувати житло з нуля. Кожен з цих варіантів має свої переваги та недоліки, які варто враховувати при купівлі помешкання.


    Купівля нового будинку

    Якщо людина все-таки вирішила придбати вже готовий будинок, то житло, де ніхто раніше не мешкав, обирає майже 75% людей. Хтось вірить у надприродне та зважає на енергетичну наповненість нової домівки, тому виключає варіант придбання вторинного житла. Прагматики ж звертають увагу на планування та якість будівництва.

    Слід зазначити, що ціна на готовий будинок нижча, аніж на індивідуальне будівництво. Щоправда, і цей варіант має свої недоліки:


    1. Висока вартість у порівнянні з вторинним житлом. Пояснюється це тим, що власники можуть відразу заїхати в готовий будинок без додаткових витрат. Житло повністю готове до експлуатації, тому ціна на нього вища.


    2. Невідомо, які матеріали використовували при будівництві житла. Гарантувати якість та безпечність такого житла майже неможливо. Недобросовісні забудовники часто використовують дешеві матеріали, які можуть негативно впливати на здоров’я майбутніх мешканців цього будинку (наприклад, СІП-панелі для каркасно-щитового будівництва в Китаї просочують фенолформальдегідними смолами).


    3. Неможливість контролювати та впливати на процес будівництва. Якщо йдеться про будівництво дерев’яного будинку, важливо дотримуватись усіх технології при будівництві споруди (правильно обрати час будівництва, заздалегідь підготувати матеріали та ділянку). При купівлі готового будинку ніхто не може гарантувати якість виконання цих робіт. Тут важливо враховувати, що дерев’яний будинок буде надійним та комфортним лише в такому випадку:

  • проект будинку буде продуманим та комфортним;
  • ділянка буде якісно підготовлена (звільнена від сміття, розрівняна);
  • забудовники оберуть оптимальний варіант фундаменту під дерев’яний будинок;
  • процес складання будинку з бруса буде відповідати всім технологіям;
  • матеріали для покрівлі будуть якісні та правильно підібрані;
  • зовнішнє фарбування будинку захистить його від негативного впливу зовнішніх факторів (сонця, дощу, вітру);
  • врахування синхронізації всіх етапів будівництва (утеплення будівлі);
  • професійне прокладання комунікацій.

    Усі ці параметри майбутній власник не може контролювати особисто, як і обираючи варіант зі вторинним житлом. Тому доводиться покладатись на чесність та сумлінність забудовника.    До того ж, власники не можуть суттєво змінити планування готового проекту. Тому часто трапляється так, що певні приміщення пустують або навпаки, не вистачає місця для реалізації задуманих ідей.


    Житло зі вторинного ринку

    По-перше, не кожен зможе мешкати в такому будинку. Для когось вторинне житло становить табу та приносить значний дискомфорт. Такий тип житла майже немає переваг, окрім низької ціни (особливо, якщо будинок продають терміново), оформлених документів та можливості побачити вже готовий проект.

    Серед недоліків варто відзначити:


    1. Проблеми з комунікацією. Такі проблеми можуть випливати через декілька місяців, а то й років. Нестача води, несправність насосів, низька працездатність опалювальної системи (яку, до речі, можна перевірити лише взимку), проблеми з електропостачанням (стара проводка) - ось ті негаразди, які можуть чатувати на нових власників такого помешкання.


    2. Старий будинок рано чи пізно потребуватиме ремонту. Дерев’яні будинки потребують постійного догляду. Аби вберегти житло від надмірної вологи, грибка та інших проблем, регулярно проводять профілактичні роботи. Якщо такі роботи не проводили або відкладали в довгий ящик - проблем не уникнути. А відновлення дерев’яного будинку та приведення його до ладу коштуватиме чималих грошей.


    3. Тут хтось жив. Це ключовий фактор, який змушує 75% людей відмовитись від купівлі такого житла. Ніколи не знаєш, чому люди продають дім, як їм тут жилось до того. Ті, хто вірить у здатність речей поглинати людську енергію, неодмінно враховують цей факт. До того ж такий будинок все одно вимагатиме генерального прибирання та мінімальних ремонтних робіт.


    Будинок з нуля

    Тут теж існують свої ризики, але цей варіант обирають, як правило, через те, що є змога побудувати будинок мрії, враховуючи особисті потреби замовників. Основні переваги будівництва з нуля включають:

  • можливість скласти індивідуальний проект;
  • побачити поетапний кошторис, що дає змогу замовникам контролювати свої фінансові витрати;
  • вибір та підготовка будь-якої земельної ділянки (у готових будинків такої переваги немає);
  • контроль за якістю будівництва (будинок зводять поступово, інформуючи замовника про стан будівельних робіт);
  • можливість самостійно обрати матеріали для будівництва, враховуючи їхню якість та довіру клієнта до певних будівельних брендів та компаній;
  • можливість узгодити терміни будівництва.

 

    Серед недоліків - надмірне втручання некомпетентних замовників у будівництво. Це часто призводить до непорозумінь між майбутніми власниками та компанією-забудовником. Зрозуміло, що вкладаючи гроші в нерухомість, хочеться впевнитись у її безпечності та довговічності. Але ніхто не буде сперечатись з клієнтом, що часто в майбутньому призводить до додаткових фінансових витрат та затягувань термінів будівництва.

    Отже, пам’ятайте, що обираючи варіант житла для себе та родини, Ви робите вклад у своє майбутнє. І яким воно буде залежить лише від Вас, адже купівля будинку - це важливий крок в організації майбутнього щасливого життя.